30
Mai
Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 11.b klases Skolas somā māksla, zinātne un vēsture no Rīgas muzejiem
ivetao Īsā saite
11 B 3   25. maijā mēs, 11.b klase ar audzinātāju Kristīni Modniku, izmantojot Skolas somas projekta kultūrizglītojošo  piedāvājumu, devāmies ekskursijā uz Rīgas trim muzejiem: Rīgas Biržu, P. Stradiņa Anatomijas muzeju un Okupācijas muzeja filiāli Stūra māju.

Mēs vēlējāmies izzināt dažādas sev interesējošas jomas - mākslu, zinātni un vēsturi -, tāpēc mērķtiecīgi izvēlējāmies tieši šos muzejus.  Katrā muzejā esam guvuši jaunas zināšanas un īpašas emocijas, kā arī secinājuši, ka muzeji ir aizraujoša un patiesi vērtīga apmeklējuma vieta. Noteikti mēs arī citiem skolasbiedriem iesakām izvēlēties ekskursijas gida pavadībā, jo mums Rīgas Biržā un Stūra mājā bija tik aizrautīgi, zinoši un atraktīvi gidi, ka pusotras stundas apmeklējums katrā vietā pagāja nemanot. Mūsu secinājums - ir prieks satikt cilvēkus, kas ar aizrautību dara savu darbu!

Mūsu pirmais pieturas punkts bija Rīgas Birža Doma laukumā. Tas ir ārzemju mākslas muzejs ar četrām patstāvīgajām ekspozīcijām, un, mūsuprāt, viens no visskaistākajiem muzejiem Rīgā, būvēts 19. gs.vidū kā turīgo tirgotāju un darījumu slēdzēju nams Venēcijas renesanses palaco stilā. Mūsu brīnišķīgā gide ekskursiju sāka ar Rietumu bankas Latvijas glezniecības kolekcijas izstādi „Laikmeta refleksijas”, kas iepazīstināja ar 20. gs. izcilāko latviešu gleznotāju darbiem, kas ikdienā grezno Rietumu bankas darbinieku kabinetus,- Eduarda Kalniņa, Rūdolfa Pērles, Ludolfa Liberta, Leo Svempa, Jāņa Pauļuka, Otto Skulmes, Džemmas Skulmes u.c. Visvairāk mūs pārsteidza novadnieka Ugas Skulmes glezna „Iela Jēkabpilī”, gleznota 1930. gadā. Tālāk devāmies uz Āzijas darbu kolekciju, un gide atzinās, ka par godu mūsu ekskursijai viņa todien bija uzģērbusi Indonēzijas tekstilmeistaru darināto žaketi, jo viņai pašai ļoti tuva ir Indonēzijas kultūra. Bija interesanti klausīties gides stāstos par piedzīvoto mākslas izpētes ekspedīcijās Āzijas valstīs. Īpašu nodarbību mums gide novadīja 3. stāva Nikolaja Rēriha, mākslinieka un domātāja, gleznu galerijā ar fascinējošām Himalaju ainavām. Uz brīdi katrs meditatīvi apstājāmies un iejutāmies kādā no N. Rēriha gleznām. Protams, pakavējāmies arī antīkās mākslas galerijā, kā arī greznajā 4. stāva Eiropas mākslas galerijā.

11 B 1 11 B 2 11 B 4 11 B 5  

Tālāk mēs devāmies uz P. Stradiņa Anatomijas muzeju, kuru tik sen bijām iecerējuši skatīt, jo esam taču biologi un ķīmiķi - topošie mediķi!  Apmeklējums  bija individuāls, bez gida, bet tas netraucēja mums gūt ieskatu cilvēka anatomijā. Ikvienam bija iespēja ieskatīties tajā, ko parasti redz tikai anatoms vai ķirurgs, - skeletus, embrijus, kaulus, ķermeņa daļas un orgānus – to uzbūvi un variācijas, toties kolekcija sastāv ne tikai no cilvēka normālās, bet arī patoloģiskās anatomijas preparātiem, kā arī plaša antropoloģiskā materiāla, kas iegūts izrakumos un ekspedīcijās 20. gs. 20.–30. gados.

11 B 6 11 B 7 11 B 8 11 B 9

Kā pēdējo muzeju mēs apskatījām Stūra māju jeb čekas māju, kas ir Okupācijas muzeja filiāle un stāsta par sāpīgiem, salauztiem, traģiskiem cilvēku likteņiem. Tā ir ierīkota bijušajā PSRS Valsts Drošības komitejas mājā, kur čekisti 1940.-41. un 1944.-1990. g. ieslodzīja, pratināja, spīdzināja, nošāva tik daudzus Latvijas iedzīvotājus, vairums bija notiesāti pēc 58. panta. Stūra mājā kopā ar gidu devāmies apskatīt vēstures liecības par laiku, kad gan preses, gan arī vārda brīvība bija  ierobežota un pilnībā kontrolēta. Mums bija arī unikāla iespēja pāris minūtes pavadīt vienatnē kādā no aizturēšanas kamerām, pabūt pratināšanas telpās, ieslodzījuma pagrabos, kur dažu kvadrātmetru telpās tika turēti desmitiem cilvēku, redzēt pastaigu pagalmu, vienīgo cerības gaismu uz ārpasauli, kā arī telpu, kurā nežēlīgi nošauti nevainīgi cilvēki. Mēs īpaši vēlamies teikt pateicības vārdus Stūra mājas gidam Riekstiņa kungam, kurš ar īpašu aizrautību, humoru un harismu vadīja mūs pa visām bijušā cietuma telpām, kurš caur personiski izjusto padomju laikos, kad pašu pratināja un pazemoja čekisti, tik gudri, izjusti un patriotiski mums vairāk nekā stundas laikā skaidroja Latvijas vēstures ilgi slēpto patiesību. Un ekskursijas beigās redzējām asaras gida acīs... tik patiesi, emocionāli un patriotiski.

Šī bija izglītojoša ekskursija, jo apvienoja mākslu, zinātni un vēsturi, kā arī deva lielisku iespēju apskatīt unikālos Rīgas muzejus. Apmeklējiet muzejus!

11.b klases vārdā, Annija Liepkalne, Kristers Novikovs un Ilvars Sutris