Sākums Ziņas Notikumi Notikumi
26
Mai
8.b klases skolēni piedalās kino veidošanas meistarklasē
ivetao Īsā saite
Kinodarbnica5   11. maijā ģimnāzijā ieradās kinoļaudis ar lielām somām, kurās bija aparatūra ne tikai filmēšanai, bet arī nofilmētā montēšanai. Kinoteātra “Kino Bize” pārstāvji sadarbībā ar filmu studiju “Apagon” un EEZ un Norvēģijas grantu atbalstu piedāvā plašu bezmaksas kino izglītības programmu, ielūdzot skolotājus un skolēnus tuvāk iepazīt filmu pasauli teorijā un praksē.

Kopš februāra skolotāja R. Grīnberga apmeklēja lekciju ciklu skolotājiem par kino valodu un kino vēsturi, savukārt skolēni nedaudz vēlāk tika aicināti pieteikties kino darbnīcai ar motivētu atbildi, kāpēc viņi vēlētos piedalīties šādā darbnīcā. Aicinājām skolēnus to darīt, jo viena no datorikas tēmām ir video veidošana. Visatsaucīgākie bija 8.b klases skolēni, kuri tad arī piedalījās šajā kino veidošanas meistarklasē.

Kinodarbnica Kinodarbnica1 Kinodarbnica2      

Tikšanās sākumā skolēni iepazinās ar filmu studijas “Apagon” darbību un tās pārstāvjiem, tad saņēma uzdevumu un veidoja 30 sekunžu garu video, izmantojot “GoPro” kameras. Nākamais solis bija video montēšana. Pēc pirmās pieredzes skolēni ieskatījās kino vēsturē, uzzināja, kādā secībā tiek veidots filmas stāsts. Tālāk notika filmas ainas ierakstīšana, izmantojot klapīti, kameras, mikrofonus un rekvizītus. Pirms tam skolēni saņēma uzdevumus kā režisori, operatori, operatoru 2. asistenti (cilvēki ar klapīti), scenogrāfi un statisti, tā izmēģinot filmēšanas komandas sadarbību.

Pēc pusdienām skolēni saņēma nākamo uzdevumu, izveidot 60 sekundes garu video ar 6 ainām un informāciju, ka divu labāko video veidotāju komandas varēs piedalīties “Kino Bize” rīkotajā projekta noslēguma festivālā. Skolēniem pašiem bija jāizdomā video tēma, jāuzzīmē video kadrējums, jāparāda tas darbnīcas vadītājiem, saņemot vēl kādus ieteikumus un veicot labojumus. Tad tika dotas 30 minūtes filmēšanai un vēl 30 minūtes montēšanai, ko skolēni veica ar lielu aizrautību.

Kinodarbnica3 Kinodarbnica4 Kinodarbnica6  

Kinodarbnīcas beigās noskatījāmies visus video, nobalsojot par tiem ar skaļiem aplausiem. Esam saņēmusī arī informāciju, kuras komandas dosies uz festivālu.

Skolēnu atsauksmes par kinodarbnīcu:

Santa: Man ļoti patika projekta vadītāji un kā viņi pastāstīja par šo tēmu. Bija ļoti interesanti iemācīties pareizi filmēt un montēt. No šīs nodarbības es iemācījos, kā rīkoties ar “GoPro” kameru. Kā arī uzzināju, cik daudz cilvēku var piedalīties vienas filmas uzņemšanā, kas patiesi mani šokēja.

Kate: Kinodarbnīcā bija ļoti interesanti un brīžiem stresaini. Mīļākā daļa man bija ainas veidošana no seriāla "Draugi". Pēc darbnīcas sapratu, ka man labāk patīk atrasties aiz kameras, nevis tās priekšā. Mūsu veidoto video rediģēšana man nepatika, jo radīja lieku stresu.

Žanete: Kinodarbnīca bija ļoti interesanta un noderīga. Varēja iegūt dažādas zināšanas: iemācīties strādāt ar tehniku, rediģēt video un, pats galvenais - izmantot savu radošumu. Manuprāt, šajā darbnīcā būtu jāpiedalās visiem. Darbnīca bija kvalitatīvi izstrādāta un pasniedzēji bija labi sagatavojušies.

Noderīga informācija kolēģiem – “Kino Bize” piedāvā digitālo brīvpieejas katalogu  skolotājiem un klasēm (skatīt Seansi skolēniem), kurā iekļautas 34 Latvijas filmas un ar tām saistīti metodiskie materiāli radošam mācību procesam vecuma grupās no 1. līdz 12. klasei.

Skolotājas Rita Grīnberga un Ilze Zariņa