3
Jūn
7.a ar Latvijas Skolas somu iegriežas Sēļu sētā
Biruta Īsā saite
Skolas Soma 7A 2022 02 

Projekts “Skolas soma” mums dāvā dažādas iespējas, bet mēs, 7.a klase, izvēlējāmies iepazīt mūsu “Sēļu sētu”. Ļoti labi pavadījām pēcpusdienu. Bija interesanta radošā nodarbība - ziepju gatavošana, kas notika sēļu sētas jaunajā ēkā – Amatmājā. Kā teica gide Anita, mēs esam pirmā grupa, kas pēc renovācijas šajā ēkā darbojas. Nu mums katram pašgatavotas smaržīgas ziepītes un kopīgs piedzīvojums!

Nodarbības laikā ieguvām zināšanas ne tikai par ziepju gatavošanas procesu un mūsu senču rituāliem, bet klausījāmies arī interesantus stāstus par ārstniecības augiem. Cik tie smaržīgi, veselīgi, maģiski! 

Pastaigā aplūkojām dzīvojamo māju, graudu klēti, mazo klēti, kalvi, vējdzirnavas un pirti. Apskatei bija arī tvaika lokomotīve un kuļmašīna. Iepazinām 19.gs darbarīkus un sadzīves piederumus. Mums uzdeva jautājumus, un jāatzīst – ne vienmēr izdevās uzminēt, kādam mērķim redzamos rīkus lietoja. Nēšos nesām ūdens spaiņus. Gribas teikt – cik esam praktiska tauta!

Skolas Soma 7A 2022 01  Skolas Soma 7A 2022 03  Skolas Soma 7A 2022 04  Skolas Soma 7A 2022 05  Skolas Soma 7A 2022 06

Nodarbības laikā spēlējām arī senlatviešu spēles, gājām rotaļās, piemēram, “Pirtiņa deg”! Tik vienkārša, bet iegājām azartā. Bez telefoniem un roku rokā! Lieliski!

Katram latvietim ir vērtīgi iepazīt senču mantojumu un savas tautas dzīvesziņu. Paldies par šo iespēju tepat – mūsu Jēkabpilī, mūsu Sēļu sētā.

7.a klases vārdā – Rūdolfs