13
Apr
Ēnu diena Finanšu ministrijā
ivetao Īsā saite
Ēnu Diena 3

 

Ēnu diena, kas ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma, šogad norisinājās 6. aprīlī. Tās mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties nākotnes profesiju.

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 11. klašu skolēni – Diāna Mierture, Nikita Lavigins un Niks Tomass Krēgers – ēnu dienu pavadīja Finanšu ministrijā, iepazīstot finanšu ministru Jāni Reiru un iestādes darbību.

 

Mūsu diena sākās plkst. 10.00, kad ieradāmies Finanšu ministrijā. Tikām iepazīstināti ar ministrijas darbinieku galvenajiem pienākumiem un iestādes vēsturi. Pēc tam mums bija lieliska iespēja piedalīties Ministru kabineta (MK) atzinības raksta pasniegšanā Finanšu ministrijas Budžeta departamenta direktorei Taisai Trubačai, kas notika preses konferenču zālē. Tas ir augstākais MK apbalvojums, ko piešķir par augstiem sasniegumiem valsts pārvaldes, tautsaimniecības, zinātnes u.c. jomās.

Tālāk devāmies uz ministra Jāņa Reira kabinetu un uzklausījām ministra stāstu par valsts budžeta izstrādi un budžeta portfeli. Portfelis ir veidots no koka, kas simbolizē Latvijas tautsaimniecību un reindustrializāciju. Katru gadu ministrs tajā nes uz Saeimu valsts budžeta projektu. Ministra biroja vadītāja Signe Jantone īsumā pastāstīja par ministra ikdienu un dienas kārtības plānošanu.Mēs bijām liecinieki tam, kā ministrs parakstīja vēstuli Ukrainas finanšu ministram.

Ēnu Diena 1 Ēnu Diena 2

Ēnu dienas laikā Jānis Reirs tikās arī ar iekšlietu ministri un pārrunāja Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanu, kā arī iekšlietu darbinieku algas paaugstināšanu.

Noslēgumā skolēni uzdeva ministram sev interesējošos jautājumus, kas lielākoties bija saistīti ar inflāciju, degvielas cenu pieaugumu, atbalstu pašvaldībām un arī ar ministra amatu. J. Reira kungs ļoti plaši un precīzi atbildēja uz jautājumiem, apliecinot, ka situācija ar valsts budžetu ir stabila un līdz šim plānotais šobrīd tiek realizēts.

Dalībnieku iespaidi:

Nikita Lavigins: “Ēnu diena bija svarīga, lai skolēni uzzinātu par ministrijas darbu un uzdevumiem, lai ēnotāji gūtu priekšstatu ne tikai par konkrētu amatu - finanšu ministrs, bet par visas ministrijas un valsts pārvaldes darbu.”

Niks Tomass Krēgers: “Iespēja ēnot Finanšu ministru Jāni Reiru un apmeklēt pašu Finanšu ministriju bija visnotaļ vērtīga. Es guvu priekšstatu par ministra pienākumiem un ikdienas uzdevumiem, kā arī paplašināju zināšanas par pašas ministrijas darbību. Ministrs uz uzdotajiem jautājumiem atbildēja plaši un informatīvi, kas palīdzēja gūt labāku priekšstatu par finanšu situāciju mūsu valstī. Šis piedzīvojums man raisīja skaidrību par to, ko vēlētos darīt nākotnē. Iegūtā pieredze bija noderīga un vērtīga. Nenožēloju, ka izmantoju šo iespēju.”

Diāna Mierture: “Šī ēnu diena man ļoti patika. Pirmo reizi man bija iespēja ēnot valsts amatpersonu un būt finanšu ministrijā. Iepriekš pat nevarēju iedomāties, ka šis darbs varētu būt tik interesants, jo tā ir ne tikai dokumentācija un plānu izstrāde, bet arī komunikācija ar citiem valsts ierēdņiem un ministrijas pārstāvēšana konferencēs, sēdēs un diskusijās, arī ārvalstīs. Ļoti patika mierīgā atmosfēra un darbinieku attieksme, jo bijām pārliecināti, ka esam tur gaidīti viesi. Paldies par šo iespēju!”

Paldies direktora vietniecei Dacei Druveniecei par piedāvāto iespēju!

“Esi apdomīgs nelaimē, vēl apdomīgāks laimē.” - pārdomas rosinoši vārdi, kas rakstīti uz budžeta portfeļa virsmas.

pasākuma dalībnieku vārdā, Diāna Mierture