5
Apr
Piedalāmies koprades projektā “Šalle Latvijai”
ivetao Īsā saite
Šalle Latvijai  

5. aprīlī skolas zālē interesentiem bija iespēja piedalīties projektā - lielas šalles adīšanā.

Projekta mērķis – gada garumā radīt iespaidīgu šalli Latvijai, kas atspoguļotu katra Latvijas novada individuālo rokrakstu.

“Projekta idejas autori vēlas redzēt gan prasmīgu roku izvēlētu krāsu un rakstu tehniku, gan mūsdienīgu adījumu, gan arī neveiklu un bērnišķīgu pirmo valdziņu tekstūru. Visi gaidīti un aicināti piedalīties!” ar šādu aicinājumu pie potenciālajiem adītājiem vērsās idejas autori.

Kopā ar adījumu ceļo arī Latvijā darināts ādas albums, kurā var veikt ierakstu, atzīmējot datumu, kad katrs adītājs piedalījies šalles adīšanā, kā arī ierakstīt novēlējumu Latvijai vai uzmundrināt nākamos adītājus. Tāpat var ierakstīt, kāds raksts un krāsa  ieadīts kopējā šallē un kāda emocionālā, etnogrāfiskā vai cita nozīme ir izvēlētajam rakstam vai krāsai.

Šalles adījums Rīgā tika iesākts ar Lielvārdes jostas fragmentu un tiks pabeigts ar Lielvārdes jostas fragmentu - kā gudrības un spēka avotu mūžīgam Latvijas amatniecības prasmju turpinājumam. Tālākā adījuma stilistika atkarīga no katra individuālā adītāja redzējuma, no katra gada gājuma un paaudzes etnogrāfiskā vai mūsdienīgā skatupunkta. “Šalle Latvijai” ceļo virzienā no Rīgas uz Vidzemi, kam sekos Latgale, Zemgale, Kurzeme, tad atgriezīsies Rīgā. Pēc adīšanas noslēguma, 2022. gada novembrī, adījums tiks nodots ekspozīcijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Plašāka informācija pieejama projekta Facebook lapā “Šalle Latvijai”, kur varēs redzēt gan video, foto, gan arī lasīt interesantus stāstus no dažādām Latvijas vietām.

Prieks, ka šalle paciemojusies adītāju rokās arī mūsu skolā!

Paldies par iniciatīvu skolotājām Sandrai Bondarei un Ingai Saulītei!

d. v. Dace Druveniece

Fotomirkļi šeit: /ej-uz/18610

Video ieraksts no pasākuma: