22
Nov
Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolu idejas Eiropas nākotnei
ivetao Īsā saite

16. novembrī notika jauniešu tiešsaistes diskusija par Eiropas nākotnei svarīgām tēmām – klimata pārmaiņas un vide; digitālā pārvaldība un ekonomika; Eiropas vērtības, tiesiskums un drošība; izglītība, kultūra, jaunatne, sports un sociālais taisnīgums un nodarbinātība -, kuru skatījās arī mūsu skolas EP Vēstnieku skolas komanda. Diskusiju vadīja TV raidījumu vadītājs Mārtiņš Spuris un Eiropas kopienas “Mēs Esam Kopā” aktīviste, jaunā dziedātāja Megija Petinena.

V S 1 V S 2

Diskusijas dalībniekus iesildīja Latvijas Universitātes Politikas zinātnes nodaļas profesore, politoloģe Žaneta Ozoliņa, pastāstot par pētījuma “Eiropas nākotne – Latvijas skatījums” rezultātiem. Galvenā tēma – Ko Latvijas jaunieši domā par Eiropas Savienības (ES) nākotni? Secinājām, ka Latvijas jaunieši ir optimistiskāki kā pārējie! ES ir mainījusi jauniešu dzīves vērtības.

Turpinājumā Limbažu vidusskolas, Priekules vidusskolas, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Rīgas Centra humanitārā vidusskolas un Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas skolēni prezentēja savas idejas, kas varētu būtiski uzlabot Latvijas un Eiropas nākotni. Ideju tēmas bija augstākās izglītības apgūšana, digitālo prasmju trūkums, zema jauniešu nodarbinātība, migrācija un mikroplastmasas radītais piesārņojums. Šķiet, ka visi piedāvātie skolu risinājumi ir pārdomāti un ilgtspējīgi. Bija vērts tos uzklausīt!

Katru skolu atsevišķi komentēja konkrēto nozaru eksperti - jauniešu iespēju platformas “Visas iespējas” veidotājs Gustavs Mārtiņš Upmanis, “TechHub Riga” valdes locekle Līna Marta Sarma, biedrības “Zaļā brīvība” projektu vadītāja Ariana Apine, programmas “Iespējamā misija” kurators, Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas metodiķis Edgars Plētiens un biedrības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” valdes priekšsēdētāja vietnieks Miks Muižarājs. Ekspertu komentāri bija ļoti plaši, argumentēti un noderīgi.

Nobeigumā skolu veikumu komentēja arī Eiropas Parlamenta deputāte Dace Melbārde un Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica. Dace Melbārde uzsvēra, ka 2022. gads, jaunatnes gads, dos iespēju ne tikai uzklausīt jauniešus, bet arī realizēt labākās idejas, taču jauniešiem jābūt gataviem darboties. Zanda Kalniņa - Lukaševica piebilda, ka šīs konferences tieši ietekmēs Eiropas nākotni, tādēļ ir rūpīgi jāpārdomā iespējamie risinājumi un jādarbojas!

Eiropas nākotnes konference bija vērtīga ar to, ka tajā sadzirdējām jaunas idejas un varējām padomāt par tik daudzveidīgiem risinājumiem. Par īpaši veiksmīgām idejām tās padarīja dažādo skatupunktu novērtējums. Visu ekspertu un deputātu komentāri lika saprast, ka tikai sadarbības rezultātā var gūt augstus panākumus!

Diāna Mierture, 11.b