15
Jan
Krāšņa gada izskaņa Jēkabpils Valsts ģimnāzijā
ivetao Īsā saite
Kopbilde 1

Decembris katru gadu Jēkabpils Valsts ģimnāzijā ir rosīgs mēnesis. Tuvojoties 1. semestra un gada noslēgumam, tiek cītīgi strādāts, lai pabeigtu pēdējos darbus pirms vērtējumu izlikšanas, kā arī notiek gatavošanās dažādiem ģimnāzijas tradicionālajiem pasākumiem, bez kuriem nebūtu iedomājams decembris mūsu skolā.

2019. gada 5. decembrī norisinājās ikgadējais Jēkabpils Valsts ģimnāzijas konkurss “Ģimnāzists un Ģimnāziste 2019”. Šogad konkursa 6 dalībnieku pāri iekrāsoja skolas svinību zāli īpaši koši, jo pasākuma tēma bija krāsas un māksla. Katrs dalībnieku pāris pirms konkursa izlozēja vienu krāsu, kuru atspoguļoja savā mājasdarba priekšnesumā. Mājasdarbi - visi kā viens- šogad bija augstas kvalitātes, dominēja deja, kustība, iekļauta pārdomāta ideja un vēstījums, tika izmantoti specefekti, brīnišķīga scenogrāfija.

Katru gadu dalībnieki veido arī mājasdarba video, kurā atspoguļo izaicinājumu, kuru dalībnieki lika viens otram veikt. Šogad dalībnieki novembrī brauca ar kvadraciklu, ūdensmotociklu, peldējās, publiskās vietās spēlēja klavieres un dziedāja, un tika iekarota arī Siguldas bobsleja trase.

Dalībniekiem bija grūts uzdevums parādīt savas krāsas neatkārtojamību ne tikai tāpēc, lai iepatiktos skatītājiem un žūrijai, bet arī vakara vadītājiem. Viņiem vajadzēja iedvesmot šarmanto un ekspresīvo mākslinieku (Andris Gailis), kuram bija zudusi iedvesma un apnikusi melnā krāsa (Daira Grūberte) un baltā krāsa (Elizabete Vaidere).

Dalībnieki tika pārbaudīti ar erudīcijas jautājumiem, kuros vajadzēja izskaidrot dažādus mākslas terminus, atbildēt uz jautājumiem, kas saistīti ar kultūru, un atpazīt pasaulslavenus mākslas darbus. Nelaužot tradīcijas, dalībniekiem bija jāatbild arī uz skolotāju sagatavotajiem videojautājumiem konkrētos mācību priekšmetos. Pēc tam dalībnieki iepazīstināja sevi ar skatītājiem, uzstājoties ar publisko runu par tēmu “Kā es iekrāsoju savu dzīvi”. Lai uzdevumu padarītu radošāku, runās bija jāiesaista uz vietas izlozēti vārdi, kas bija saistīti ar mākslu un kultūru.

Starplaikā ar muzikālu priekšnesumu skatītājus priecēja ģimnāzijas jaunietes Megija Kļaviņa un Daniela Klasmane, bet starpbrīdī valdīja brīva gaisotne, jo ikviens gribētājs varēja kāpt uz skatuves un sajusties kā mākslinieks.

Tad pienāca laiks titulu paziņošanai. Tos piešķīra žūrija, kuras rindās bija pagājušā gada “Ģimnāzists un Ģimnāziste” titulu ieguvēji Arta Ārsmeniece un Daniels Pavlovičs, Swedbank filiāles vadītāja Ieva Stabulniece, vecāku pārstāvis Nauris Vaiders, direktora vietniece audzināšanas darbā un pasākuma koordinatore Dace Druveniece, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas direktors Valerjans Vizulis, kā arī šogad žūrijā bija ļoti īpašs viesis - Jēkabpils pilsētas mērs Aivars Kraps. Viņu piešķirtie tituli ir šādi:

Kristofers Buks un Estere Freimane - atraktivitāte

Ako Līdaks un Elīna Kudrjašova - elegance

Sandis Ozoliņš un Sandra Solvita Bērziņa - harisma

Linards Bružs un Estere Freimane - šarms

Oskars Safonovs un Annija Vaska - skatītāju simpātijas

Matīss Pošivs un Līva Rateniece - tituls “Ģimnāzists” un “Ģimnāziste”

Arī skolotāji piešķīra savu - skolotāju simpātijas - balvu. To saņēma Matīss Pošivs un Annija Vaska.

Titulu “Ģimnāzists” un “Ģimnāziste” ieguvēji dalās iespaidos:

Matīss Pošivs: “Šis pasākums tiešām ir liels emociju karuselis, kas vienlaikus dod iespēju sevi pārbaudīt, parādīt uz skatuves un māca sadarboties ar pārējiem dalībniekiem. Es vēlos pateikties visiem konkursa dalībniekiem, un tiem, kas mani atbalstīja un man palīdzēja. Viss pasākums paskrēja ļoti ātri un bieži vien pat nepaspēju pārģērbties, jo atkal vajadzēja jau būt uz skatuves. Pašu lielāko paldies gribu pateikt savai pāra dalībniecei Elīnai Kudrjašovai - par kopā aizvadītajiem vakariem, veidojot skaisto dejas priekšnesumu. Paldies skatītājiem siltajiem vārdiem, ko saņēmām! Paldies direktora vietniecei Dacei Druveniecei, kas dod mums iespēju pārbaudīt sevi šāda veida konkursā. Novēlu jau tagad visiem vienpadsmitajiem padomāt par iespēju piedalīties šajā konkursā, jo jūs iegūsiet vienreizējas emocijas un jaunus draugus. Apsolu, ka nenožēlosiet!”

Līva Rateniece: “Pasākuma vakarā katrs pāris spoži iznesa savu krāsu, paceļot konkursa mājasdarbu priekšnesumus jaunā līmenī, kā jau simtgades ģimnāzistiem tas pienākas. Paši sev, bet, galvenokārt skatītājiem un žūrijai, uzbūrām krāšņu un neaizmirstamu vakaru. Liels paldies jāsaka skolotājai Dacei Druveniecei un organizatoriem, jo bez viņiem, pasākums nebūtu iespējams.

Es uzskatu, ka ikviens dalībnieks ir ieguvējs. Izaicinājumu filmēšana, mājasdarbu gatavošanas process, jauna draudzība, prasme komunicēt un sadarboties - tās ir galvenās vērtības, ko esam ieguvuši. Domāju, katrs no 12 dalībniekiem vēlas pateikt paldies saviem “krāsu” partneriem, jo konkursā startējām pārī. Pārī arī pieņēmām izaicinājumus un ļāvām viens otram lēkt aizraujošā piedzīvojumā. Noteikti varu apgalvot, ka mēs, dalībnieki, esam lieli sapņotāji, kas mērķtiecīgi dodas pretī dzīves piedāvātajām iespējām. Kā vienu no tām uztverām arī šo konkursu. Esam ieguvuši jaunas atmiņas, kas kalpos kā biļete atpakaļ uz mirkli, kas piedzīvots.”

Arī vecāku pārstāvis žūrijas rindās Nauris Vaiders dalās ar iespaidiem: “Man ļoti patika šis konkurss. Esmu pārsteigts, cik augstā līmenī viss tika izpildīts. Jaunieši salīdzinoši īsā laika periodā spēja radīt tiešām profesionālu un kvalitatīvu pasākumu, kas tikai pierāda, ka jauniešos ir spēks!”

Šis konkurss ir apjomīgs projekta darbs, tāpēc tas nav iedomājams bez ciešas dalībnieku un organizatoru sadarbības. Ir daudz cilvēku, kas pelnījuši paldies vārdus. 

Lielu paldies organizatori un dalībnieki saka pasākuma koordinatorei Dacei Druveniecei, savukārt viņa pateicas pasākuma organizatoriem - Elizabetei Vaiderei, Dairai Grūbertei, Andrim Gailim, Akselam Kaulakānam, Erlendai Leitānei, Evijai Lavranei, Paulai Ondzulei, Danutei Strivriņai un visiem pārējiem - gan organizatoriem, gan palīgiem mājasdarbos -, kurus visus nevar nosaukt, jo viņu tiešām ir daudz! Paldies absolventam Dināram Neilandam par horeogrāfiju dalībnieku kopējai dejai. Īpaši sirsnīgs paldies visiem tehniskajiem puišiem, kuru vakars pagāja stresā, jo skaņa, gaismas, video, specefekti utt. bija jānodrošina visu pasākuma laiku - paldies par to Artūram Baltmanim, Rūdolfam Pelšam un dalībniekiem Ako Līdakam un Oskaram Safonovam, kuri apvienoja piedalīšanos konkursā ar tehniskā nodrošinājuma atbalstu! Un, protams, paldies pašiem konkursa dalībniekiem!

Sakām sirsnīgu paldies arī Swedbank Jēkabpils filiālei, kura šo pasākumu ar balvām atbalsta jau daudzus gadus!

Gada noslēgums ģimnāzijā tāpat nebūtu iedomājams bez skolas Ziemassvētku koncerta, kas katru gadu iepriecina ar īpašu sirsnību un gaišumu.

Koncertā katram ģimnāzistam, kam ir vēlme, ir iespēja parādīt savas spējas, talantus, gada garumā gatavotos priekšnesumus un radīt svētku prieku gan sev, gan skolas biedriem, vecākiem, radiem un draugiem.

Šoreiz koncertā tika akcentētas ģimenes saites. Vakara vadītāji iejutās Vanadziņu ģimenes locekļu tēlos, lai izspēlētu ģimenes attiecības, dažādas ikdienišķas un amizantas situācijas un parādītu, ka Ziemassvētku būtība ir ģimenes kopā sanākšanā.

Vadītāji Koris Dejotāji1 Puišu Koris

Iespaidos dalās skolēni un vecāki:

“Tā kā šogad vadīju Ziemassvētku koncertu, redzēju to no pavisam citas puses, un tas bija interesanti! Protams, bija neliels uztraukums, bet par gūto pieredzi esmu priecīga un pateicīga. Man ļoti patika šī gada koncerts, jo tajā bija dažādu veidu priekšnesumi, sākot no burvīgas flautas spēles līdz pat emocionālam dejojumam duetā. Prieks par padarīto darbu un uzburto un piedzīvoto svētku noskaņu!” (Katrīna Kavriga, 11.a)

“Prieks, ka skolotāja D. Druveniece mani pierunāja vadīt pasākumu. Domāju - kā es viens pamatskolēns kopā ar vidusskolēniem vadīšu tādu lielu skolas pasākumu!? Bija bail. Taču piedzīvotās emocijas bija satriecošas un pozitīvas! Protams, kā vienmēr, bija uztraukums, bet skolas “skatuves ģimene” (vidusskolēni) iedrošināja un ieteica izlikties, it kā skatītāji ir mani draugi, un iedomāties, ka es runāju ar draugiem. Koncerta sākums vadītāja lomā bija baisākais un grūtākais, bet, kad tikām apsēsties uz soliņa un dīvāniem “mājās”, kļuva daudz vieglāk, arī bija drošāk un ērtāk, jo blakus sēdēja pārējie koncerta vadītāji. Esmu guvis lielisku pieredzi un gandarījumu.” ( Uvis Virsnītis, 8.b)

“Manuprāt, Ziemassvētku koncerts ģimnāzijā katru gadu kļūst arvien krāšņāks. Šajā koncertā visi iegulda ļoti lielu daļu no sevis, lai iepriecinātu skatītājus un gūtu prieku paši. Es katru gadu šo koncertu gaidu ar lielu nepacietību.” (Eva Evija Loseva, 11.b)

“Ziemassvētku koncerts manā skolā man ir viens no visgaidītākajiem pasākumiem. Tas ir brīdis, kad jau atvelkam elpu no mācībām un priecējam vecāku un klasesbiedru acis ar skaistiem priekšnesumiem. Arī es katru gadu piedalos šajā koncertā dejojot, dziedot, spēlējot čellu vai palīdzot puišu korim priekšnesumā ar horeogrāfiju. Ir patiess prieks pašai piedalīties un iepriecināt citus!” ( Lauma Valērija Ugrika, 11.b)

“Kopš manas meitas ir sākušas mācīties ģimnāzijā, allaž apmeklējām skolas Ziemassvētku koncertus. Vienmēr esmu apbrīnojusi, cik daudz un dažādās jomās talantīgu bērnu mācās šajā skolā un nekautrējas parādīt savu talantu. Koncertos uzstājas gan, iespējams, nākamie operdziedātāji un profesionālie pianisti, gan flautisti, saksofonisti, gan popmūzikas dziedātāji un ansambļi, protams, arī tautas deju un citu dejas žanru dejotāji. Šī gada koncerts nebija izņēmums. Patika asprātīgie vadītāju teksti un daudzveidīgie muzikālie priekšnesumi. Ļoti, ļoti patika abi kori - gan puišu koris (paldies puišiem par drosmi un atraktivitāti!), gan jauktais koris, kas šoreiz pārsteidza ar dziesmu izvēli un horeogrāfiju. Un vēl ļoti priecē skatītāju attieksme – man patīk, ka šajos koncertos tribīnēs sēdošie jaunieši atbalsta savus klasesbiedrus, aplaudē, dzied līdzi dziesmām un rada šo kopības, ģimeniskuma un svētku sajūtu skolā. Lai dejotājiem raits dejas solis, lai dziedātājiem skanīgas balsis, lai muzikanti muzicē arī nākamgad! Un skolotājiem – paldies un izturību!” (Katrīnas mamma Aija Kavriga)

Skolas administrācija saka lielu paldies visiem koncerta dalībniekiem, skolēnu vecākiem, tehniskajiem darbiniekiem un skolotājiem, kas iesaistījās koncerta sagatvošanā, – Sandrai Bondarei, Ingrīdai Feldmanei, Dacei Druveniecei, Harijam Zdanovskim, Aivaram Cimbulim, Antrai Korņejevai . 

Skolas administrācijas vārdā, visiem – skolēniem, skolēnu ģimenēm, skolotājiem, skolas darbiniekiem un ģimnāzijas sadarbības partneriem – labu, krāšņu, vērtīgām iecerēm un panākumiem bagātu 2020.gadu!

Rakstu veidoja un iespaidus apkopoja skolēnu līdzpārvaldes pārstāve Elizabete Vaidere, 11.a