21
Mai
7.d Melngalvju meklējumos
Biruta Īsā saite

Mēs, 7.d klase, 16.05.2019. kopā ar audzinātāju Inesi Rāviņu projekta „Latvijas Skolas soma” ietvaros devāmies ekskursijā uz Rīgu, kur labi pavadījām laiku. Ekskursijas laikā mums bija iespēja uzzināt daudz ko jaunu un interesantu.

Melngalvju Nams Melngalvju nams ir 14.—17. gadsimta arhitektūras piemineklis, atrodas Vecrīgā pie Rātslaukuma. Celtne vairakkārt pārbūvēta, lielākās nama pārbūves notikušas 1580., 1619.—1625. un 1886. gadā. Otrā pasaules kara laikā pilnīgi sagrauts, 1999. gadā Melngalvju nams tika uzcelts no jauna. Nams pirmo reizi rakstu avotos minēts 1334. gadā. Kopš 15. gadsimta tas pazīstams kā dzīru nams pie pilsētas tirgus laukuma. 1713. gadā to savā īpašumā iegādājās 1416. gadā dibinātā Rīgas Melngalvju brālība. Melngalvju brālības locekļi bija jaunie un neprecētie ārzemju tirgoņi, kas nebija kļuvuši par nomniekiem, toties aktīvi piedalījās saviesīgajā dzīvē. Rīgas pils rekonstrukcijas laikā no 2012. līdz 2016. gadam Melngalvju namu izmantoja Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām.

Melngalvju namā mājo ne tikai melngalvji, bet arī 5D kinoteātris – LOOK AT RIGA!, piedāvājot apskatīt Rīgu no putna lidojuma.

Agnese: „Man ļoti patika Melngalvju nams, jo es uzzināju daudz noderīgu un neparastu lietu par tā pagātni. Nevar nepieminēt nepierasto arhitektūru, ēku rotāja melngalvju galvas un to statujas, kā arī bija lieliskas un pārdomas raisošas gleznas. Man arī patika griestu gleznojums, kas atspoguļoja Melngalvju nama patieso būtību. Vēlos pieminēt arī Auziņa darbus no sudraba – kas nosaukti “Dzīvais sudrabs”. Pateicoties Auziņa darbiem, redzēju, cik ir viens miljons attēlots sudrabā. Neatkārtojami bija arī izstrādājumi no koka, kā, piemēram, senie krēsli. Melngalvju namā mēs arī baudījām 5D kino – Lidojums virs Rīgas. Tā varējām redzēt Rīgas ikdienu no augšas un pasmieties ar draugiem.”

Lnb Latvijas nacionālā bibliotēka ir vispārpieejama universāla zinātniskā bibliotēka, kas dibināta 1919. gada 29. augustā. Jaunā Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka durvis lasītājiem vēra 2014. gadā. LNB glabājas daudzveidīgs iespiestais, audiovizuālais un digitāli veidotais saturs. Tās krājumā var atrast grāmatas, notis, pastkartes, rokrakstus un skaņu plates. Paši vērtīgākie LNB dārgumi ir pat 500 gadus vecas grāmatas, reti kino vai izstāžu bukleti un brošūras, tehnisku ieroču lietošanas instrukcijas, vissenākie kalendāri latviešu valodā, fotogrāfiju un plakātu kolekcijas, dažādu grāmatu manuskripti.

Apmeklējot LNB, mēs piedalījāmies orientēšanās spēlē „Gaismas pilī”. Klase tika sadalīta 5 komandās. Agnese: „Orientēšanās spēle bija ļoti vienojoša. Mēs varējām vairāk uzzināt par šo bibliotēku, kā arī uzzināt, cik ātri spējam atrast to, kas nepieciešams. Šis pārbaudīja arī mūsu fizisko gatavību, jo devāmies uz 12. stāvu pa kāpnēm, lai redzētu visu slavēto skatu, taču mūs sagaidīja vilšanās, jo durvis bija ciet.”

Amanda: „Mēs meklējām dažādus priekšmetus, izzinājām to nozīmi un vēsturi, kā arī jautri pavadījām laiku ar klasesbiedriem, jo tas bija komandas darbs. Pēc orientēšanās spēles mēs varējām patstāvīgi iepazīt un apskatīt bibliotēku.”

Milzu Taka

„Milžu takas.” Nākamā apstāšanās vieta bija Ogrē. Amanda: „Mēs devāmies uz Milžu taku, lai uzveiktu izturības gājienu. Mums bija iespēja iziet trīs takas, kuras kļuva grūtākas un grūtākas. Šīs takas laikā mēs varējām pārvarēt savas bailes un izdarīt kaut ko tādu, ko nekad nebijām darījuši. Virves, baļķi un koki mums nebija šķērslis.”

Agnese: „Šis gan bija izturības gājiens, turklāt tas arī pārbaudīja tavu drosmi. Man šī bija ekskursijas mīļākā daļa, jo es kārtīgi izsmējos ar draudzenēm un uzzināju, ka esmu veikla šķēršļu gājēja. Man pasmieties lika tas, ka viens mūsu klases biedrs grūto trasi izgāja trīs reizes un kā zibsnis.”

Kopumā mums ļoti patika ekskursija. Tas bija viens liels piedzīvojums! Saku lielu paldies mūsu brīnišķīgajai skolotājai un izpalīdzīgajiem klases biedriem. Ceru, ka katra ekskursija būs tik neaizmirstama un jautra kā šī!

Annija: „Man ļoti patika ekskursija. Pašā sākumā mēs braucām uz Melngalvju namu. Tur bija ļoti interesanti, tas bija pats labākais un interesantākais muzejs, kurā es jebkad biju. Man arī ļoti patika 5D kino. Otrā vieta, uz kuru mēs braucām, bija Latvijas Nacionālā Bibliotēka. Tajā arī bija ļoti interesanti. Man ļoti patika staigāt pa bibliotēku un pildīt uzdevumus. Kā arī man ļoti patika Milžu takas. Tās bija sarežģītas un dažviet baisas, bet man tās ļoti patika!”

Enija: “Melngalvju nams man patika, varēja uzzināt kaut ko no vēstures. Būs vieglāk atcerēties, kas ir Melngalvji un ko tie darīja. Tas noteikti palīdzēs kādā vēstures stundā. Milžu taka – sākumā šķita, ka būs grūti, taču, kad sāku iet, tad sapratu, ka būs diezgan viegli. Ejot sarežģītāko trases daļu, es saplēsu bikses, taču tas likās nieks. Galvenais bija nonākt galamērķī, un tas mums izdevās.”

Jēkabs: “Skaista arhitektūra, interesants stāstījums par vēsturi. Lieliska tūrisma vieta, daudz skaistu gleznu, laba apskates vieta. Ļoti patika reālistiskais 5D kino, visi efekti un vizuālais noformējums bija labi izstrādāts. LNB ļoti daudz grāmatu, labs dizains, mūsdienīga tehnika. Milžu takas – aizraujošs apmeklējums, tiešām patika. Sākumā man bija bail, bet pēc tam bija forši.”

Sanija: “Man ļoti patika Melngalvju nama dizains. Viss bija ļoti grezni un skaisti. Man bija iespēja uzzināt, kā dzīvoja Melngalvji. Mūsu klasesbiedram bija iespēja uzmērīt smagās dzelzs bruņas: apmetni un galvassegu. Man patika LNB, tur bija jāveic uzdevumi pa visu bibliotēkas ēku. Tas ļāva iepazīt bibliotēkas telpas un deva iespēju sadarboties.”

Daniels: “Man patika Melngalvju namā, jo es interesējos par dažādām senlietām un priekšmetiem. Šeit tās varēja apskatīt.”

Melānija: “Milžu taka bija interesanta. Pārvarēju bailes no augstuma, bija jautri. Ieguvu brīnišķīgu pieredzi. Karājos 15 m augstumā, jo iesprūdu Tarzāna nobraucienā. Mēs mācījāmies palīdzēt viens otram un labi pavadījām laiku.”

Agnese Dišlere un Amanda Volkova